Insecten bomen

Reuzeninsecten als kunstwerk

In het Speulder- en Sprielderbos zijn in opdracht van Staatsbpsbeheer reuze-insecten uitgebeeld in bomen.
Als eerste verscheen in 2006 de duizendpoot, net naast het Solsche gat.
Het insect met zeker honderdvijftig pootjes zit hier op de stam van een beuk. Een gewone duizendpoot heeft zeker niet 1000 (zoals de naam doet vermoeden) maar 30 poten, één paar aan elk segment van zijn lichaam. Vandaar dat we híer spreken van een reuze-duizendpoot!
Het vliegend hert staat achter de natuurcamping Drie en is de grootste kever van West- en Midden-Europa.
De mestkever is te vinden tussen Boshuis Drie en het Solsche gat, het diertje vervult een nuttige functie bij de verwerking van uitwerpselen.
In 2007 verscheen de oorwurm op de hoe van de Nieuwe Prinsenweg en het fietspad Waterwegje in de buurt va het Solsche gat. De oorwurm is een alleseter die zowel plantaardige als dierlijke kost eet.
Verder de boktor met larve langs de Laak, de larve van de boktor maakt vraatgangen in het hout. Langs het fietspad Kruipad van Drie naar Garderen komt u pissebedden tegen. Pissebedden leven voornamelijk van zachte, sappige, rottende plantendelen en spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van humus. In november verscheen verder richting Garderen ook een doodgraver.
De eerste aanwinst in 2008 waren de wantsen in de buurt van de vernieuwde parkeerplaats richting Speuld, gevolgd door een mierenpad, weer aan het kruipad richting Garderen.
In juli verscheen de krekel, liggend ditmaal, aan het Waterwegje bij het Solsche gat.

De gebruikte bomen zijn gemiddeld getopt tot zo’n acht meter, de insecten gemaakt vanaf een hoogte van circa drie meter. De boktor is uitgebeeld op een Douglas, de overige bomen zijn vervaardigd op de beuken. Naar verwachting zijn de kunstwerken na 10 tot 20 jaar vergaan, opgegeten door o.a. boktor en schimmels, uitgehouwen door spechten.
Op verschillende stammen zijn zwammen te zien als de tonderzwam, ook deze breken het hout af.

Wacht dus niet te lang en maak snel kennis met de reuze-insecten die zeer kunstig zijn weergeven.

Communicatiebureau Spirion